Sunday, February 27, 2011

Eco-Innovations koolituskursus Maltal


24-28 jaanuaril 2011 õnnestus mul Grundtvigi programmi abil külastada Maltal toimunud koolituskursust Eco-Innovations for Enlarged Europe. "Eco-Innovations" temaatika on Euroopa Liidu konkurentsivõime ja innovatsiooniprogrammi 2007-2013 põhifookuseks, kusjuures eriliseks prioriteediks selles vallas on väikeettevõtete toetamine (http://ec.europa.eu/environment/sme/toolkits/toolkits_en.htm).

Koolituskursus oli jaotatud kolmeks põhimooduliks:
50% ajast olid loengud
25% ajast olid grupitööd
25% ajast olid külastusvisiidid

Loengud olid nagu loengud ikka, aga grupitööd väärivad eraldi mainimist, kuna minu arvates olid need väga kaasahaaravad. Ülesanne oli midagi sellist: peale gruppidesse jaotamist oli meil kaks päeva aega käia/sõita mööda Maltat ringi ja avatud silmadega märkama inimeste keskkonnakäitumisega kaasnevaid probleemseid kohti kui ka juba ära lahendatud probleeme. Kasutades mõningaid soovitatud süstemaatilisi innovatsioonijuhtimise meetodeid, leidsime gruppidena probleemidele lahendusi ja esitlesime neid nii üksteisele kui ka kursuse korraldatatele. Paar näidet probleemiks ja lahenduseks võiks tuua: a) vihmavee kogumise süsteem (mageveevarud on pm ammendunud), b) päikesepaneelide laialdasem kasutamine nii jahutuses kui soolasee vee magedamaks muutmisel.

Külastasime ka paari kohalikku objekti. Esimene oli tagurpidi-osmoosiprotsessil põhinev veepuhastusjaam, mis muudab vahemere soolase vee joogiveeks. Teine oli prügi ümbertöötlemistehas, mis muuhulgas biomassist kompostmulda tootis ning metaani, mida kohalikus elektrijaamas elektriks muundati.

Kokkuvõtteks saan öelda, et kursus oli igati silmi-avav ning õpetas "leiutama" kasutades süstemaatilisi innovatsioonijuhtimise metoodikaid. Mõned sellised metoodikad ja tööriistad on nt:

  • Quality Function Deployment QFD
  • Brainstorm & Brainwrite Pooling
  • SCAMPER Checklist
  • Analogies Method
  • Synetics Method
  • Morphological Charts
  • Failure Models and Effect Analysis
  • Life Cycle Analysis

No comments:

Post a Comment